Vælg en side

Hej! Jeg hedder Mathias, og jeg vil gerne fortælle en lille smule om, hvorfor jeg sammen med Kit arrangerer den her konference om leg i dagtilbud – “når legen er vigtigst”.

Kort fortalt, så er det af samme grund som jeg har startet legefestivalen CounterPlay og taget initiativ til en national legetænketank: jeg elsker leg, og betragter legen som måske det vigtigste vi har.

For mig er leg ren livsglæde. Jeg tror legende mennesker er bedre rustet til at leve gode liv i den her kaotiske, komplekse verden, og jeg tror, at samfund hvor legen trives også er samfund hvor mennesker trives.

Hvem kan eller vil leve et liv uden at kunne lege? Ikke mig, i hvert fald.

Jeg ser især leg som en mentalitet, en attitude og en særlig livspraksis. En måde at være menneske i verden på. Det legende menneske er en slags dannelsesideal for mig, og jeg er overbevist om, at alle kan blive mere legende.

Mit spørgsmål er derfor: hvordan lærer vi at blive mere legende? Hvordan skaber vi rum og mulighed for, at børn og voksne, sammen og hver for sig, kan gå på opdagelse i legen? Hvor vi kan mærke legen og føle på egen krop, hvordan legen kan komme til udtryk på mange, mange forskellige måder?

Jeg mener som sagt at leg er vigtigt for alle, børn såvel som voksne, og jeg er optaget af, hvordan vi skaber gode vilkår for legen for alle. For tiden er jeg meget nysgerrig på en slags “legemyndiggørelse” og leg som en central del af vores professionelle praksis. Vi voksne skal ikke blot få børn til at lege, vi skal også selv kunne lege og være i leg. Hvis vi rigtigt skal forandre noget og få legen til at trives, så skal vi turde insistere på legen og kæmpe for den.

Det kan vi kun gøre, hvis vi gør det i fællesskab.

Hvis du kommer med på konferencen, så kommer du netop med i et nyt legefællesskab, hvor vi sammen undrer os, stiller spørgsmål, eksperimenterer og leger. Der er ingen af os, der kender alle svarene eller ved alt om leg, men ved fælles nysgerrighed tror jeg vi kan komme rigtig langt, og at vi kan få skabt langt bedre vilkår for legen.

Konferencen er i den grad for pædagoger, men også for ledere, konsulenter og andre, der gerne vil arbejde for legen i det pædagogiske arbejde.